F: Jag hittar inget OCR-nummer på fakturan. Hur ska jag betala?
S: Vi använder inte OCR utan du skriver ditt faktura- och kund-nummer som meddelande på betalningen. Du hittar dessa nummer högst upp till höger på fakturan.
F: Var är mitt paket?
S: Om vi skickat med DHL (över 1 kg) så får du en avisering redan när vi bokar frakten. Om vi skickar med Postnord kommer ditt paket till din brevlåda efter några dagar. Det kan flera dagar för ett paket att komma fram, men om du tycker att det dröjer konstigt länge kan du alltid kontakta oss på info@hennabutiken.se så får du mer information.
F: Hur mycket pulver behöver jag till en färgning?
S: Generellt brukar man säga att det behövs ca 100 gram pulver per decimeter hår du har, mer om du har väldigt tjockt hår och mindre om du har tunt.
F: Kan man färga håret med henna även om man har kemisk färg i?
S: Ja, det kan man, förutsatt att man vet att den henna man använder är helt fri från kemikalier. Om man använder något bland-pulver ( tex ”Svart henna”) som inte är noggrant innehållsdeklarerat kan det bli kemiska reaktioner i håret, eller helt oförutsägbara resultat.
På samma sätt kan du färga över henna med kemisk färg OM du är säker på att den henna du använt är fri från metallsalter / kemikalier.
Däremot ska man var medveten om att färgresultatet kan vara lite oförutsägbart - testa alltid på en slinga först!
F: Jag är mörkblond / ljusbrun och vill bli lite rödaktig. Vilket recept ska jag använda?
S: Sådana här frågor går tyvärr inte att svara på via mail eller telefon. Alla har sin definition på färger, och vad är egentligen t ex ”rödaktig” för just dig?
Genom att läsa på hemsidan under ”Tips och recept” kan man se vad man behöver för att få en färg man önskar och sedan måste man prova på sitt eget hår och se om man blir nöjd.
F: Jag fick inte den färg jag tänkt mig?
S: Växtfärger är inte lika entydiga som kemiska färger och resultatet beror på många faktorer, t ex din hårkvalitet, vilka produkter du använder i övrigt, om ditt vatten innehåller mycket mineraler eller kalk etc etc. Därför MÅSTE man prova för att veta exakt hur en produkt eller blanding blir på ens eget hår.
F: Kan man färga grått hår?
S: Ja! Det kan vara lite knepigare, men det går oftast väldigt bra. Se under Katam hur man gör.
F: Är henna allergent?
S: Nej, ren henna (Lawsonia Inermis) kan inte betraktas som allergent. Det finns naturligtvis enstaka individer som reagerar på även ren henna, men de fall som nämns i studier har redan haft antikroppar mot andra allergener.
För att vara på den absolut säkraste sidan kan man ju alltid testa lite smet på huden innan man färgar, precis som man bör testa allt man smörjer på sig eller använder i håret om man vet med sig att man är känslig. Detta gäller ju även det man blandar sin henna med (citronsaft, örtavkok etc) .
F: Är indigo allergent?
S: Det finns fler som regerar på indigo än på henna, men fortfarande är det mycket ovanligt.
F: Är henna cancerogent?
S: Nej, det kan man inte säga. Det gjordes en studie på möss, där man under lång tid matade mössen med relativt stora mängder lawsone (det rena färgämnet i henna), och där påvisades en ökad cancerrisk. Men detta är ju faktiskt inte överförbart till hårfärgning med henna …
F: Hur ofta måsta jag färga om mitt hår när jag använder växtfärger?
Precis som med vilken färg som helst behöver man ju färga utväxten för att behålla en jämn färg. Hur fort håret växter är helt individuellt, liksom hur tolerant man är mot synlig utväxt. Läs här hur du färgar utväxt.
Henna är en permanent färg, men kan ändå blekna lite med tiden p g a sol, vind och vatten. För att fräscha upp färgen kan man göra en svag färgblandning, dvs man ”späder ut” sitt vanliga recept med ganska mycket ofärgad produkt, t ex cassia. Det ger ny fräschör till håret men gör det inte mörkare. Läs mer här.
F: Hennan luktar gammalt hö – vad kan jag göra?
S: Doftupplevelsen från henna är individuell och en del gillar den, andra inte. Vissa väljer att droppa i några droppar eterisk olja i sin hennablandning för att dölja doften, men här kan man höja ett varnande finger. Många eteriska oljor är väldigt skarpa, och kan orsaka irritationer. Kolla noga först om du tål din eteriska olja, och ta inte för mycket. Du ska ju sitta i några timmar med färgen i håret, så exponeringstiden blir lång.
F: Hur länge ska hennan verka?
S: Det är individuellt hur länge man låter sin henna verka. Vissa sitter bara någon halvtimme med färgen, andra låter det verka över natten.
Generellt kan man säga att ett par timmar kan var lagom. Ren henna verkar under lång tid, medan indigo och katam börjar tappa sin färgande förmåga redan efter någon timme, så om man färgar med tvåstegsmetoden är det knappt lönt att sitta med indigon eller katamen mer än just någon timme.
En annan sak att tänka på är att vissa hårbottnar inte gillar att vara inpackade i fuktig färg och plast hur länge som helst, och då kan det vara dumt att ha färgen i över natten.