Och nu då? Hjälp!

Oroginalhår

Vi fick ett lite desperat mail från en kvinna som plötsligt hade fått gult hår! 

Hon var från början ljustblond, men typiskt skandinavskt tunna, fina hårstrån (se bilden här bredvid).Efter en period med kemisk färg och kemisk blekning tänkte hon göra en inpackning med cassia för att stärka det nu ganska sköra håret. 

Tanken var helt rätt, men - håret blev gult! Rejält gult ...

Varför då?

Jo, kemisk blekning sliter väldigt mycket på håret och gör hårstråna spröda och porösa. Grova, tjocka och kompakta hårstrån klarar det bättre än tunna, fina hårstrån som kanske redan från början är lite porösa.

Cassia färgar inte speciellt mycket alls om man bara blandar med vanligt vatten, men särskillt blekta och slitna hår kan ta färg från lite allt möjligt - även från cassia. (Det finns också ett gult färgämne i cassia som normalt sett inte löser ut, men i speciella fall kan det ställa till det. Läs mer om cassia här!)

Här till höger ser man tydligt att hela håret blivit riktigt gult. 

Och vad gör man åt det då?

Vi resonerade lite fram och tillbaka och kom fram till att hon skulle prova att göra en gloss med balsam och en gnutta Yemeni röd-brun henna. I detta läge kändes det riskabelt att välja t ex amla som bas till glossen, eftersom håret så uppenbart missfärgades av t o m cassia, så därför kändes vanligt balsam som en bättre idé. 

Hon tog 1/3 tsk Yemeni brunröd henna i 3/4 dl balsam och hade det i i 10 minuter.


Det fungerade! 

Efter två glosser med brunröd henna i balsam hade det gula försvunnit, och håret fått en naturligt champagneblond färg.

.

Henna4life

Vi fick ett jätteroligt mail  från en kund, med fina bilder på hennes hår före och efter henna!

Hej,

Jag måste bara börja med att tacka er! Världens bästa hennabutik med bra priser och henna av högsta kvalitet.

Mitt hår har hennats i snart ett år nu, och håret blir bara starkare och starkare medans färgen blir bättre och bättre. 

Skickar med lite före- och efterbilder :)

Jag började med Jamila, sedan Yemeni och nu kör jag helt på Indisk - som är min favorit.

Tack(!!!!) för världens bästa butik! Ni har räddat mitt hår!

Hälsningar,

en extremt nöjd kund

Till vänster före henna - till höger efter henna!

Här hittar du både Jamila henna och indiska henna!

.

Nya bilder från en kund!

Här kommer några bilder från en kund, som har övergått från kemiska slingor till rena växtfärger.

Image-1

Så här såg mitt hår ut när det var ljusare slingor i och jag började använda enbart röd henna först. Ville få bort den mörkare utväxten som kom och sluta med slingor

endast_henna

Använde först enbart röd henna och då blev det så här efter ca 3 färgningar.

slutresultat

Ville sen ha mörkare hår och blandade med hälften Indigo. Här har jag två dl jamila henna och 2 dl indigo.

Tack för bilderna, säger vi!

En väldigt nöjd henna-användare!

Hej! 
I dag har jag för första gången färgat mitt hår med Jamila BAQ Henna, och blev supernöjd med resultatet! 

Jennie Petersson bild_1_text.png

Jag har varit ganska "elak" mot mitt hår och först färgat det kopparrött med hårfärg i ett par års tid, sedan svart intensivtoning och så avfärgning på det....
Nu ville jag bli snäll mot håret och gå över till henna när jag väl bestämt mig för att återgå till rött igen.

Jenni Peterson bild_3-liten.png

Eftersom jag hade såpass mörkt utgångsläge räknade jag med ganska mörk & kall rödfärg, men hoppades på lite varmare mer åt kopparhållet. Jag övervägde först att bleka slingor i håret innan jag hennade, bara för att kunna få den varmare & ljusare rödfärg jag egentligen ville uppnå, men bestämde mig till sist för att vara snäll mot håret och strunta i slingblekning. Istället blandade jag i lite pressad citron i min blandning.
Blandningen fick sitta i håret i ca 3,5 timmar. Här ser du på bilderna hur det blev , och jag är som sagt jättenöjd! Jag kommer absolut att fortsätta köpa henna från er.

Jennie Petersson bild_4_liten.png

Jag använde alltså bara Jamila BAQ henna + varmt vatten + pressad citron på ett sedan tidigare ganska sönderfärgat hår, 3 1/2 timmes verkningstid i håret.

 

Bilderna är tagna i ett badrum med ganska stark lampa, så håret ser lite ljusare ut på bilderna än i verkligheten i vanligt rumsljus. Nu, en dag senare, har färgen mörknat något (som det ju gör med henna), men är fortfarande en snygg hennaröd som är mera åt det varma hållet.

Jag klev just ut från frissan som har toppat igenom håret, och hon var alldeles lyrisk över min vackra färg 

 

Hälsningar; Jennie Västerås.

 

Linje

En ny kunds recept och bilder!

Vi fick ett nytt mail med bilder och recept från en nöjd kund. 

Hon skrev:

Hej!

Helt besviken efter min sista frisörbesök har jag letat efter en alternativ för att få mer liv och mindre kemi i mitt hår .

Alternativen har jag hittat hos er och jag är jättenöjd med resultatet – resten av mina blonda slingor är också borta!

Se själv hur det blev i bifogad fil.

Ibland kan en misslyckat frisörbesök har en väldigt positiv effekt och har lett till nytt tänkande hos mig.

Tack så mycket för en snabb leverans och alla tips man får på er hemsida! 

Bästa hälsningar

Vi tackar tillbaka, och tycker att hon fick jättefin glans och must i färgen. Här kommer hennes bilder:

Ines sus.jpeg

Ett tips om indigo:

Indigo_pH.jpg

Indigo utvecklar sin färg på ganska olika sätt beroende på om man blandar indigopulvret med sur eller basisk vätska. I sur miljö utvecklas inte indigofärgen särskilt bra, utan blir svagt grön-grå-aktig.

Vid högre pHvärde  får man en betydligt kraftigare och mörkare färg.

 

Den blekare tofsen till höger är blandad med vatten pH 5,5 och den mörkare till vänster med vatten pH ca 8. Bägge är färgade vid ca 30 grader i 3 timmar.

 

Alltså - blanda aldrig indigo med t ex citronsaft eller någon annan syra. Om du vet med dig att du har surt vatten hemma kan du helt enkelt hälla i något kryddmått bikarbonat i vattnet, så höjs pH-värdet, och du får en mycket bättre färg från din indigo!

Använd varmt / hett vatten så löser sig bikarbonaten ordentligt. Det går inte att överdosera bikarbonat, men något kryddmått räcker som sagt oftast.

Årets första kundrecept:

Jenny_ofärgad.jpg

Vi fick ett brev och ett par bilder från en kund. Hon skriver:

Har innan färgat mitt hår en nyans ljusare än min mellanblonda ton med kemikaliefärg.  Eftersom jag no pooar har mitt hår börjat växa, och har klarat sig att bli längre än någonsin förr. Mitt hår är vågigt/lockigt och  därför är stråna platta och går av istället för att klyvas. I synnerhet när jag ljustonar. Ingen färg sitter i mitt hår, förutom blekning och svart.

Egentligen vill jag vara rödhårig, men kemikaliefärger sitter aldrig.  Så jag bestämde mig nu när jag var nyklippt för att prova henna eftersom det kapslar in håret. Har provat en gång förut i mina tonår, satt för kort tid och tvättade på den tiden håret varje dag, så det oxiderade väl inte. Det blev illorange. Men nu tror jag mig vara visare.

 

Inpackade dagen innan i  cassia. Resultatet är den på före bilden. Mycket glans och volym och den blekte något. Kanten på min utväxt blev inte lika tydlig.

 

Jenny_färgad.jpg

Dagen därpå:

Blandade 25% jamila henna 75% cassia.

Använde kaffe och ringblommeavkok istället för citron/äcv för att aktivera hennan.

Fick mogna i 8 timmar.  Jag hade i några matskedar amla och kokosolja precis före appliceringen. Täckte allt med plast och sedan alufolie för värmen. Satt i 3 timmar innan jag sköljde.

På bilden är håret en vecka efter färgningen. Tvättat en gång med shikakai, och en gång med balsam.

 

Tycker färgen blev fin,  den är lite mer koppar än  på bilden. Dock  tänker jag ge mig på att få det lite rödare, jag tog det försiktigt nu i början.

Visst blev det fint - det tycker vi också!

En kund-berättelse:

En kund mailade till oss och delade med sig av sitt henna-recept. Sådan tycker vi är jättekul, för alla gör ju olika och hittar sina sätt och metoder för att uppnå det just de vill ha.

Så här berättar hon:

Kia_berättelse.jpg

Hej!
Jag vill tacka för era fantastiska produkter och passa på att dela med mig av mitt recept på färgning av grått hår som ger en "nötbrun" färg. Jag har prövat mig fram länge för att hitta rätt, men är så otroligt nöjd med resultatet idag. 
Enda nackdelen är att man behöver många olika komponenter, men det spelar inte mig någon roll; bara jag "slipper" mitt gråa hår utan att färga mig med kemiska färger. Tilläggas bör att jag är 95% grå.

Blanda 30 gram HENNA med starkt nybryggt kaffe i glas eller keramikskål. Rör om väl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar. (Jag lindar in plastad skål i några kökshanddukar också.)

När det är dags för färgning:

Blanda 50 gram INDIGO och 20 gram AMLA med kokat, hett (men ej kokande) vatten. Låt stå 15-20 minuter. Rör därefter i HENNAblandningen. Se till att allt blandas väl.

Sätt i färgblandningen och låt det sitta 3-4 timmar. Innan du sköljer ur ordentligt: 
Blanda 100 gram KATAM med kokat, hett (men ej kokande) vatten och lite drygt en matsked olivolja (ARGAN olja är egentligen det bästa att använda, men olivolja funkar också.). Låt blandningen mogna medan du sköljer ur.

Låt färgen sitta i ungefär en timme.

Skölj ur VÄL och njut av en vacker färg som skiftar i ljuset, men som ger en vacker nötbrunfärg i grunden. 


Med andra ord - men ska inte vara rädd för att prova sig fram för att hitta "sin egen" metod som ger precis det där man vill ha fram.  När man väl hittat något som fungerar bra för en själv är det lätt att jobba med växtfärger!

Och fler får gärna dela med sig av era egna recept och tips - det kan kanske hjälpa de som är ovana och osäkra över tröskeln :-)

Ett färg-exempel

tre-bilder.jpeg

Här är ett exempel på hur man fräschar upp ett hår som börjar tappa färgen. Den här kvinnan har ett naturligt rött hår, som med åren börjat tappa sin färg, bli blekare och få grå inslag.

Vi gjorde ett par provslingor med olika blandningar och fastnade för 30% Jamila henna, 30% Katam och 40% Amla.  Bilden efter färgningen är tagen precis när vi är klara, så färgen oxiderade under några dagar och blev en smula djupare. (På bilden ser den lite rödare ut än var den var i verkligheten.)

Resultatet blev väldigt likt den färg hon haft som yngre (och som hennes döttrar har!)

 

 Jamila henna har ett litet stänk av brunt i sig, och blir ganska naturlig i sig själv, men är ju ändå rätt intensiv. Därför blandade vi i Amla för att spä ut och dämpa det röda i hennan. Katamen lade vi till för att de ljusaste / grå stråna inte skulle bli ”självlysande” och sticka ut, och den dämpar också ner hennan mot en mer naturligt röd färg.

 

Den här personen hade inte tidigare använt växtfärger, och var lite orolig att bli för knall-orange. Hon ville absolut inte bli konstlad och onaturlig, så vi valde att låta färgen sitta i bara 40 minuter, för att inte få för stor färgeffekt.

På ”efter-bilden” har vi tvinnat ihop provslingan längst fram mot ansiktet, så att den syns. När man borstar håret blandas den dock in och smälter bra ihop med resten av håret, så man behöver inte vara rädd för att göra provslingor (så länge man håller sig till ungefär den färg man vill ha så klart ...).

Lite blandat ...

Bildnamn

 

 

Nu är det faktiskt höst ...

Hösten kan vara en fantastisk tid, men håret kan tyvärr bli lite torrt och frissigt. Passa på att göra en rejäl inpackning med t ex Shikakai, Amla och Amla Hårolja. 

Blanda Shikakai och Amla med hett vatten och rör ner oljan och applicera i håret medan det fortfarande är lite småvarmt. Linda om plastfolie och en tjock handduk, kryp upp i soffan och låt det verka en timme eller två.

 

 

 

 

Det kom en bild ...

Karin mailade över en bild på sin fina hårfärg. Hon har i grunden ljusblont, tunt, typiskt skandinaviskt hår, som blir sprött och risigt av kemisk färg. 

I flera år har hon därför bara färgat med växtfärger – först med bara Cassia, och på senare tid med blandningar av Amla, Katam och Henna.

Nu har hon en fantastiskt fin ljust rödbrun färg (som hon får många komplimanger för!)

Hon har som sagt använt lite olika blandningar. Ute i längderna på denna bild är det 80% amla, 17% katam och 3% henna.

Stora möjligheter 

Riktigt ljusa hår är roliga att färga, för man kan verkligen få fram allt från bara ett litet lyft i glans och ton, till i princip kolsvart.

Henna är så starkt färgande, så bara en liten liten del kan göra stor skillnad på ljusa hår.

Man kan t ex få fram en fin rödblond färg med amla eller cassia som du tillsätter bara en liten del henna, kanske så lite som en ½ tesked henna per 100 gram amla / cassia.

Vill man minska det gul-röda inslaget, så tar man en liten del katam eller indigo också.

Närbild

Närbilden på hårbotten är 85% cassia (blandad med syra men använd direkt), 14% katam och 1% henna

Kaffe, te eller rödvin?

Kan man färga håret med henna över kemisk färg?

Bildnamn Det kan bli fel ...

Jag får många frågor om man kan använda henna och andra växtfärger på kemiskt färgat hår, och det kan man -  OM man vet att hennan man använder inte innehåller metallsalter eller andra kemikalier.

Det som KAN hända om man har otur är att kemikalierna i en dålig ”henna-färg” reagerar med kemikalierna i som finns kvar på håret. I bästa fall får man bara en ful färg som man inte tänkt sig – i värsta fall kan det bli reaktioner som förstör håret.

Så om man har kemiskt färgat hår och vill övergå till växt-färger så ska man absolut hålla sig till garanterat rena produkter där man kan få veta precis vad de innehåller – inga ospecificerade blandningar.

Gör gärna en inpackning med t ex Amla och amla hårolja eller  cassia, shikakai och lite hårolja först för att reparera håret lite så blir färgen jämnare.

Bra och dålig publicitet för henna

I Sydsvenska dagbladet skrevs för en tid sedan om ”svart henna” och allergiska reaktioner.

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/privatekonomi-och-konsument/hon-blev-brannskadad-av-henna

I artikeln beskrivs en kraftig allergisk reaktion efter kroppsmålning med ”svart henna”. Grejen är ju att den ”svarta hennan” var en blandning av – ja vem vet? 

Hur som helst innehöll den bl a  PPD (parafenylendiamin), vilket är en mycket kraftig allergiframkallande kemikalie.

 

Det är på ett sätt jättebra att det rapporteras om farliga färger i hud-och hårfärg, som orsakar stora skador och problem, men det är rätt synd att rubriken använder ordet ”henna”.

Den färg hon målades med har ju inget alls med äkta henna (Lawsonia Inermis) att göra, och heller inget med det vi använder till svarta färger nämligen ren Indigo eller Katam.

 

Begreppet ”Henna” har ibland fått ett negativt rykte som både allergiframkallande och cancerogent, men det är ju en väldig skillnad på äkta växtfärger och kemiska blandningar som tillverkaren väljer att kalla ”henna”!

Det gäller att se upp och kontrollera innehållet på det man vill använda!

 

Trist är också t ex formuleringen nedan:

 Egentligen är det rätt lätt att känna skillnad om man luktar. Den röda ­hennan har en sorts jordig lukt, medan den svarta inte luktar något alls


Det  är ju inte alls sant, eftersom både Indigo och Katam har doft.

Det är lite tveksamt att som journalist generalisera på det sättet  …

 

Hur som helst – kontrollera alltid noga vad du använder på din hur och hår! Det kan bli väldigt fel om du väljer ”fel” produkter!

 

Och så hoppas vi att det gick bra för tjejen som fick så otäcka skador!

Tillagd i varukorgen