Henna_blad.png

Mer om Henna

Henna är otroligt intressant, och det finns massor att säga om det.

Här kommer lite …

Vad är henna?

Henna är en buske / ett litet träd som växer i varma och torra klimat.

I henna-bladen finns ett färgämne, Lawsone, som ger en röd-orange färg. Ju mer av detta färgpigment det finns i henna-bladet, desto bättre färgande förmåga. Hur högt färginnehåll en henna har beror på var den är odlad, klimat och andra yttre omständigheter. Det varierar helt enkelt från år till år.

"Svart henna"

I affärer kan man hitta "Svart henna", "Brun henna" etc. Det finns egentligen inte!

Färgen från hennablad (Lawsone) är ALLTID RÖD. De blandningar man köper kan i bästa fall innehålla blandningar med Indigo, Cassia mm, men det kan lika gärna innehålla kemisk färg, metallsalter etc, så det är vanskligt att köpa blandningar om de inte har bra innehållsförteckningar.

Däremot är ju begreppet "att henna håret" lite vidare än att bara färga det rött, och man menar nog i allmänhet att växt-färga håret, även om det ingår både cassia, indigo eller något annat i färgen. 

Hur fungerar hennafärg?

Själva färgen från en hennafärgning uppstår när färgmolekylerna (Lawsone) tränger in i hårstrået och förenas med keratinet i håret. Detta är en rätt långsam process, vilket gör att man bör sitta åtminstone ett par timmar med färgen innan man sköljer ur den. Ju längre man sitter, desto starkare färgeffekt får man. Detta är också anledningen till att färgen blir mörkare/ djupare för varje gång du färgar. Hårstrået fylls helt enkelt på med färgmolekyler varje gång.

Till skillnad från kermisk färg så förändrar inte färgblandningen själva hårstrået, utan reparerar snarare än luckrar upp.

Eftersom färgen är ett resultat av en massa färgmolekyler som fäst på hårstrået, så beror den slutgiltiga färgen på vilken färg man hade från början. Din ursprungliga färg kommer också att reflektera ljuset och ge håret färg. Vill man helt "bli av med" sin egen färg (t ex om man börjar bli gråhårig) kan man behöva färga flera gånger.

Historia

Man har använt Henna i tusentals år för att färga hår och skapa kroppstatueringar.

I den gamla kulturen i t ex Egyptien var själva hårfärgandet en heldags-process, där kvinnorna färgade varandras hår, badade och umgicks. En liten spa-dag i goda vänners sällskap helt enkelt! Kanske något att ta efter?

Även män har genom historien använt sig av henna, både till håret och skägget.

Kan jag färga över min kemiska färg?

Ja, det kan du. Däremot är resultatet lite svårare att förutse, men gör ett färgprov på lite hår från din borste så ser du om det blir ungefär som du tänkt dig. Huvudsaken är ju i alla fall att henna inte skadar ditt hår.

Om det kliar ...

En del kan få kli i hårbotten av att blanda hennan med citronsaft. Prova då hellre äpplecidervinäger, grapefruktjuice eller ört-te. Vad som helst som är surt göra att hennan släpper färgen.

Gör gärna en inpackning med t ex Shikakai, Neem och Argan-olja för att lugna ner hårbotten.

 

Allergier?

Det är väldigt ovanligt med allergier mot ren henna. De som eventuellt reagerar har så gott som alltid en överkänslighet mot andra saker sedan tiidigare, dvs histaminnivåerna är redan höga. Är du t ex pollenallergisk kan du känna av när du hennar håret. 

Ett sätt att undvika reaktion är att

- Se till att pulvret inte dammar när du blandar till det. Stå gärna utomhus när du häller upp det i en skål och tillsätter vattnet. På så sätt undviker du att andas in partiklar.

- Färga och linda om håret med plastfolie så snabbt du kan för att minska risken att andas in partiklar som kan ge dig reaktion.

- Är du kraftigt pollenallergisk och påverkad av det är det bättre om du helt enkelt undviker att färga håret just under den svåraste perioden.

Tillbaka

Tillagd i varukorgen