Tema hårtvätt

Tvätt-påaket.png

Ett friskt och välmående hår behöver normalt sett  inte tvättas speciellt ofta. Ju oftare man tvättar och ju mer uttorkande schampo man använder desto mer triggar man fettproduktionen i hårbotten, och håret blir fett och tungt snabbare. Man har helt enkelt kommit in i en ond spiral.

Även om man använder ett ”milt” schampo bör man ta sig en titt på innehållsförteckningen.

Schampo innehåller   vanligen någon tensid - ett tvättämne som löser upp fettet i håret och gör det möjligt att skölja ur det med vatten.  Tyvärr torkar de också ut hår och hårbotten … En väldigt vanlig tensid i schampon är SLS (Sodium Lareth / Lauryl sulfat), som är ganska rejält uttorkande, och som alltså i förlängningen bara gör att ditt hår överproducerar fett för att försöka återställa balansen.

 

Men det finns alternativ!

Ett väldigt skonsamt sätt att tvätta sitt hår är att blanda några rågade teskedar Reetha (tvättnötspulver), någon tesked Hibiscus (som också har en viss tvättverkan och gör håret väldigt mjukt och fint) och eventuellt någon tesked Neem om man har lite irriterad och kliande hårbotten. Häll pulvret i en deciliter hett vatten och låt stå en stund (allt från tjugo minuter till några timmar är OK - inte så noga).

När pulvret sjunkit till botten skakar du om ordentligt. Späd med lite mer varmt vatten om det behövs så att du får en lös "välling". Applicerar vällingen i hårbotten - det går bra med både torrt hår eller lätt fuktat. Massera in lätt och låt det gärna sitta några minuter. Tillsätt lite vatten och massera igen. Skölj till slut ur alltsammans noga.

En pipflaska är faktiskt nästan oumbärligt för att få ner tvättlösningen i hårbotten. Pipflaskan sköljer du ur efteråt så kan den återanvändas hur många gånger som helst!

Lite ovant, kanske?

Det kan kännas lite konstigt i början, för dels löddrar inte de här produkterna på samma sätt som schampo, dels känns håret ibland nästan strävt och tovigt just när man kommer ur duschen. Men man kramar bara ur vattnet, handdukstorkar försiktig och låter håret självtorka så går den "toviga" känslan över, och du har ett hår som känns rent och naturligt, och där inte hårbotten behöver producera extra mycket fett för att kompensera uttorkning.

Är du inne i spiralen att tvätta ofta och få fett hår snabbt, så kommer det att ta ett litet tag för hårbotten att ställa om sig och sluta överproducera fett.

Varför inte passa på under julen att låta håret vara lite smutsigt, och successivt  öka antalet dagar mellan hårtvättarna för att komma i balans?

 

Ett nytt tips från en kund

Lyly_.png

Vi har fått nya bilder från en kund som delar med sig av sitt färg-recept.

Hon är ursprungligen mellanblond, med en del mycket ljusare partier vid t ex tinningarna, och färgar till en väldigt snygg och naturlig mellanmörk röd-blond nyans.

 

Jag har följt råden på www.hennabutiken.se om hur länge respektive pulver skall stå och dra, blandat till Yoghurtkonsistens etc. 

Det betyder att Hennan och Cassian har blandats med hett vatten och citron och fått mogna i 8-12 timmar.

Lika delar av Amla , Cassia, Rabarberrot, Jamila BAQ henna och 1 färskpressad citron, lite Argan-olja .

Haft  blandningen i håret väl inpackat, många timmar, ja motsvarande en hemmakväll :-)

Den här kunden har alltså valt att blanda cassian med syra och låta den mogna. På så sätt bidrar den lite till "guldigheten". (Läs mer om det på http://www.hennabutiken.se/mer-om/cassia )

En tolkning av en rapport ...

SverigesNatur.png

I Sveriges Natur nr 3.14 (Naturskyddsföreningens tidning) fanns en fråga om hårfärg och om hur farligt henna är.

Svaret i tidningen blev

 ”---  Henna är inte heller oproblematiskt, eftersom det innehåller  lawson, ett ämne som visat sid vara skadligt för arvsmassan.  ---”

Vi frågade David Gunnarsson, Produktansvarig Bra Miljöval-Kemiska produkter samt Kemikaliesvepet, vad han grundade detta på och han svarade:

Inom Naturskyddsföreningen tillämpar vi försiktighetsprincipen, vilket innebär att vi menar att data som ger misstanke om negativa miljö- eller hälsoeffekter ska räcka för att man ska agera.

Detta är inte minst viktigt för mutagena och cancerogena ämnen, där det vanligtvis är mycket svårt/omöjligt att fastställa säkra exponeringsnivåer.

Därtill kommer att fosterutvecklingen är väldigt känslig för påverkan av tex kemiska ämnen, därav vår rekommendation.

 

 

Den rapport han hänvisar till är gjord i EU av SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety  = Vetenskapliga kommitén  för konsumentsäkerhet) och kan läsas här http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_140.pdf

I rapporten (för den som inte orkar läsa hela;-) ) redovisas ett flertal experiment på lawsone (själva färgämnet i henna) gjorda både invitro (i provrör) och in vivo (på levande vävnad = möss).

Deras slutsats blev följande.

The SCCS is of the opinion that the information provided is sufficient to assess the safe use of Henna as a hair dye. The assessment is based on the Henna batches 1271 and 830.72 and relates to a Lawsone content of max. 1.4%. When formulated and applied as indicated under functions and uses, e.g. 100 g Henna powder mixed with 300 ml boiling water Henna is considered safe for the consumer.

Fritt översatt:

SCCS anser att given information är tillräcklig för att bedöma henna som hårfärgningsmedel som säkert. --- När man blandar och färgar med henna på normalt rekommenderat sätt t ex 100 gram pulver i 300 ml vatten, anses det vara säkert för konsumenten.

 

Möjligen kan man ju då tycka att David Gunnarsson / Naturskyddsföreningen tolkar försiktighetsprincipen in absurdum. SCCS säger ju uttryckligen (efter ett otal experiment) att henna är ofarligt som hårfärgningsmedel, och därmed blir det ju lite skrämselpropaganda över hela uttalandet.

Man bör hålla i minnet att det inte är samma sak att färga hår med henna som att äta stora mängder av det rena färgämnet ...

Dags att fylla förråden

Nässlor/björk

Nu är det dags att fylla på förråden med allt det som naturen ger.

Här ett recept på ett avkokt som är mörkt tonande, och som kan dämpa råttfärg och grå-toner i utväxten.

Både björk och brännässla har en lång tradition som rengörings- och sköljmedel för hår, och sägs göra håret mjukt och glansigt, och dessutom befrämja hårväxten.

Vätskan får lågt pH-värde, dvs blir sur, så du kan använd det som syra i henna-blandningen för att göra färgen djupare. Eller använd som hårskölj eller gör en tonande gelé av det.

Gör så här:

Gör ett avkok på nässlor, björkblad och svart te. Ta ca 1/2 kg av varje sorts växt och ca 1 dl svart te.

Låt småkoka i något timme och sila sedan. Låt det sedan sjuda vidare tills vätskan inte är genomskinlig längre. Ta upp i ett glas och kolla när du inte kan se igenom vätskan längre.

Sådana här avkok håller ju inte så länge, så frys in småpåsar och ta fram vartefter du behöver det. 

När du ska ha det som hår-skölj kan du spä det med mer vatten. Skölj över en bunke, så kan du skölja flera gånger.

Tillagd i varukorgen