Mer om Indigo

Indigo är pulver från torkade blad från Indigofera Tinctoria - en liten buske som växer i varma klimat tex Asien och Afrika.

Växtens blad innehåller ett starkt, blått färgämne, som traditionellt använts för t ex textilfärgning.

I hårfärg tonar Indigo ner Hennan mot koppar-rött til mörkbrunt, och med en tvåstegs-metod kan man få riktigt korpsvart hår med Indigo.

Enbart Indigo ger en mer blå färg, så blanda med Henna om det inte är blått hår du önskar!

"Svart henna"

Ibland dyker det upp påståenden och myter som säger att indigo är starkt allergiframkallande. Det är inte sant och nu ska vi räta ut några frågetecken angående indigo:

Ren indigo är torkade och malda blad från indigobusken, som är en ärtväxt, och innehåller inte alls några speciellt allergiframkallande ämnen.

Tyvärr kallas indigo ibland ”svart henna” och det är här förvirringen börjar. ”Svart henna” kallas nämligen också färger som är allt annat än naturliga och som ibland innehåller t ex PPD, som är ett väldigt starkt allergiframkallande ämne. PPD (eller varianter av PPD) finns väldigt ofta i mörka kemiska hårfärger. Så kallad ”turist-henna” som man gör tatueringar med kan innehålla PPD och orsaka helt förfärliga hudreaktioner.

MEN – ren indigo är alltså inte samma sak, och innehåller inte några starkt allergiframkallande ämnen.

Indigo och allergier

Risken för överkänslighet mot indigo är alltså något större än mot ren henna, men fortfarande är den väldigt, väldigt liten, särskilt om man jämför med risken med kemiska färger.

Personer med allergi mot mögel kan eventuellt få en kors-reaktion mot indigo och få huvudvärk och yrsel. Orsaken är att indigo måste fermenteras (jäsas) för att själva färgmolekylen ska kunna utlösas ur växtens blad. De mikrober som då bildas kan ge en reaktion hos mögelallergiker.

Ett sätt att undvika reaktion är att

- Se till att indigopulvret inte dammar när du blandar till det. Stå gärna utomhus när du häller upp det i en skål och tillsätter vattnet. När det väl blivit en pasta är ju faran för att inandas partiklar borta.

- Färga och linda om håret med plastfolie så snabbt du kan.

- Miska mängden indigo i din henna-blandning och använd t ex avkok av valnöt istället för att göra färgen djupare.

Tillbaka

Tillagd i varukorgen