Några tumregler ...

Det finns inga egentliga recept för naturliga hårfärger, eftersom resultatet beror mycket på din egen hårkvalitet och ursprungliga färg. Man blandar och testar, och ser vad som fungerar bäst på ens eget hår.

Prova alltid ditt recept på en liten slinga först!  

Först en sammanfattning

Henna: färgar ljust och grått hår intensivt rött och mörkare hår får en röd ton. Används i princip alltid som bas för alla färger.

Indigo: Tlllsammans med henna ger indigo ljusbrunt - rödbrunt - svart beroende på grundfärg och proportioner. Ensamt ger indigo en blå-grön ton ... Kan användas med enstegs- eller tvåstegsmetod.

Katam: Dämpar det röda i henna och ger bruna färger, precis som Indigo, men är inte lika intensivt. Lämplig att använda med henna och indigo på gråa hår. Ensamt ger Katam musgrå färg på ljusa hår. Kan användas med enstegs- eller tvåstegsmetod.

Rabarberrot: Ger en gulaktig/gyllene ton åt ljusa hår och lyster åt mörka hår. 

Amla: Ger en gulaktig / gyllene ton åt ljusa och gråa hår. Dämpar Henna och mildrar färgeffekten av din blandning. Ger en energikick till håret och är bra att ha i alla blandningar och inpackningar. Fungerar som conditioner.

Cassia: Stärker håret på samma sätt som Henna men ger ingen färg om man blandar det med vatten. Kan ge gyllen ton åt ljusa hår om man blandar med syra. Bra att "spä ut" henna med för en mildare färgeffekt.


Sedan proportioner


Här är ett schema som visar proportionerna mellan Henna och Indigo på olika grundfärger. Alla färger kommer att ha rött som bas, så läs gärna lite längre ner om varma och kalla färger

Till detta kan du sedan lägga t ex Cassia, Amla etc för att få lite mildare färg, lite mer gyllene etc.

Cassia, Amla, Rabarberrot och andra pulver.

Man behöver ofta inte 100% färg, dvs bara Henna och / eller Indigo, utan man blandar ofta i andra pulver för att uppnå önskade effekter. 

Eftersom färgen är permanent och byggs på för varje gång du färgar, är det bättre att ta en "svagare" färgblandning (dvs mer Cassia, Amla etc) och upprepa behandlingen om du vill ha mörkare färg.

Läs under varje produkt vad den kan åstadkomma, och prova.

Enstegs- och tvåstegsmetoden

Oftast använder man enstegs-metoden, vilket betyder att man blandar alla sina ingredienser och färgar hela håret en gång. I tvåstegs-metoden färgar man först hela håret med bara henna, sköljer ur ordentligt, handdukstorkar och färgar sedan direkt hela håret med bara indigo eller katam. Läs mer här!

Med tvåstegsmetoden kan man uppnå riktigt mörka färger (till helt kolsvart!) vilket ibland kan vara svårt om man använder enstegs-metoden.

Varma och kalla färger?

Man måste i princip alltid ha henna som bas när man färgar med växtfärger. Eftersom hennan är röd så är det i princip omöjligt att få riktigt kalla färger. Man kan uppnå bruna och svarta färger som inte ser påtagligt röda ut, men när solen lyser på håret får man nästan alltid röda reflexer.

Amla och katam dämpar ner det röda så vill du ha så kallt som möjligt så ska du prova att använda dem i din blandning.

Hur mycket pulver behövs?


Generellt brukar man säga att det behövs ca 100 gram pulver per decimeter hår du har, mer om du har väldigt tjockt hår och mindre om du har tunt. 

Gör du inpackning med t ex Cassia, Amla eller Shikakai behöver du ju inte lägga lika tjockt, så då behövs kanske bara hälften.

Men detta är bara tumregler - det finns de som använder mycket mindre färg och ändå får ett jämnt och fint resultat. Prova!

 

Allergier?

Alla produkter på hennabutiken.se är helt naturliga och utan kemikalier. Allergier mot ren henna är mycket ovanligt. Dock finns det ju alltid enstaka individer som kan reagera på olika ämnen - hur naturliga de än är -  så det är alltid säkrast att göra ett hudtest innan man färgar hela håret.

Ta en liten klick färdig blandning av den / de produkter du vill använda, och sätt i armvecket. Låt sitta ett par timmar, och tvätta sedan bort. Vänta 24 timmar och se om du fått någon reaktion.

Tillagd i varukorgen