Vad ska jag blanda egentligen?
I början kan det nog kännas lite rörigt med alla pulver och blandningar, men man kommer ganska snart in i ”tänket” och hittar sin egen blandning som man kan utgå ifrån.
Ett tips som kanske kan underlätta i början är - tänk vattenfärg!
Vattenfärger kan du ju blanda till olika kulörer – blått och gult blir grönt, rött och blått blir lila etc. Vill du ha en svagare / blekare färg så tar du mer vatten.
På samma sätt är det med växtfärger. Varje växt-pulver ger ju ensamt en viss färg, och man blandar helt enkelt ihop dem så att man får den nyans man vill.
Sedan kan man tänka lite som att t ex cassia fungerar som extra vatten i vattenfärgen, dvs man späder ut färgen så att den inte blir lika intensiv. (Men läs gärna om de produkterna, för de kan göra mer än bara att spä ut färg!)
Täcker inte
Växtfärger täcker inte över din naturliga hårfärg, utan den lyser igenom mer eller mindre. Om du t ex är mörkt brunhårig, så har du ju mycket brunt pigment, och det kommer att lysa igenom den växtfärg du väljer. Alltså kan man aldrig få ljusare färg än du har från början.
(Tänk att måla vattenfärg på ett färgat papper - grundfärgen lyser igenom.)
Man måste prova!
Det är tyvärr omöjligt att ge exakta recept för olika färger. Dels beror resultaten på t ex din ursprungliga hårfärg, hårkvalitet, eventuella kemikalierester i håret, dels är det så väldigt individuellt vad man menar med t ex ”rött”. En del menar morotsrött åt det orangea hållet, andra menar rött med dragning åt vinrött – lila.
Det gör att det är helt omöjligt att ge ett exakt recept.
Är man osäker bör man alltså prova på en liten slinga och se om man är nöjd eller vill ha mer eller mindre av någon ingrediens.
Och det är alltid bättre att göra en för svag och ljus färgning än att få det för mörk först gången. Färgerna adderas, dvs läggs på varandra (tjockare lager av vattenfärgen), så man kan alltid färga om och därigenom få mörkare.