Bildnamn

Hur blandar man?

Först bestämmer du vilken blandning du ska ha, se under Recept o tips för att få inspiration och idéer om vilket resultat du vill uppnå.

Sedan är det dags att blanda:

 

Henna

Henna behöver ofta ha lite tid på sig att mogna för att färgen ska släppa ordentligt. Hur lång tid beror på vilken henna man använder och vilken skörd det är, men ofta räcker det med någon timme eller två på en varm plats.

Henna utvecklar färgen bäst i em lite sur miljö, så om du vet med dig att du har basiskt vatten (högt pH-värde) i kranen så bör du blanda hennan med någon matksedar syra ( t ex citronsaft eller äpplecidervinäger).  Använd hett vatten (ej kokande - det gör färgeffekten mycket sämre!)  och blanda hennan till en smet av yoghurtkonsistens.

Använd glas- eller plastskål och sked. OBS! Plasten kommer att bli missfärgad, så ta inte bästa salladsskålen!

Täck skålen med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe, dock ej i direkt solsken. Man KAN jäkta på hennan lite genom att ställa ännu varmare, t ex över ett element eller i en bastu.

Indigo

Indigo utvecklas INTE bra med syra, så om du har surt vatten i kranen kan du ta en knivsudd bikarbonat för att få ner pH-värdet i din blandning.

Blanda indigon med hett vatten till yoghurtkonsistens. Låt stå tills det svalat, eller en kvart tjugo minuter.

Hela blandningen ser blåsvartlila ut  på ytan när den är klar att användas.

Färdigblandad Indigo ska du använda direkt – den funkar inte att spara.

Katam

Katam blandar du med hett vatten till yoghurtkonsistens. Låt stå tills det svalnat och använd.

Amla, Reetha, Shikakai, Rabarberrot etc

Dessa pulver blandas man med hett vatten och använder så snart de svalat.

Blanda sedan ihop alla blandningar du valt att använda. 

Cassia

Om du ska ha den i inpackning eller i din henna-blandning  blandar du med hett vatten och låter svalna innan du blandar ner den i färgsmeten.

Om du vill få lite färg från Cassian blandar du pulvret (ev med en liten tillsats av henna - se under Mer om...) med syra och låter stå i 12 timmar.

Till slut ...

När hennan fått mogna och de andra blandningarna är klara rör du ihop alltsammans. Ta gärna i ett par matskedar honung för en bättre konsistens, och ett par matskedar Argan-olja för mer vård.

Sedan är det dags att färga!

Tillagd i varukorgen